FAQ: de “voor- en nadelen” van Chromecast in hotels

Netflix, YouTube, Disney+, Amazon Prime Video… bied Chromecast aan in u hotel voor een streamingervaring net als thuis.

In de afgelopen jaren zijn de grote spelers in de streamingindustrie een hevige concurrentiestrijd aangegaan, met een steeds diverser aanbod. Bovendien heeft de gezondheidscrisis van de afgelopen jaren de aantrekkingskracht van streamingplatforms vergroot.

Vandaag de dag is Netflix de marktleider. Het wordt echter steeds moeilijker om tevreden te zijn met slechts één platform, gezien de diversiteit van het aanbod.

Bovendien zorgt de opkomst van toepassingen van traditionele tv-zenders zoals VRT, Arte, RTBF, enz. ervoor dat het streaminglandschap in een razend tempo groeit. Hierdoor wordt  het moeilijk om deze nieuwe trends bij te houden.

Applis Chromecast BE

Deze proliferatie stelt hoteliers voor een uitdaging: een compleet aanbod van entertainment bieden om aan de behoeften van hun gasten te voldoen. Welke technische oplossingen zijn beschikbaar om deze uitdaging aan te gaan? En vooral, wat is de beste oplossing in termen van kosten, functionaliteit en veiligheid? Hier volgt een kort overzicht van de beschikbare oplossingen op de markt om u te helpen bij uw keuze.

1. Een connected televisie met streamingapplicaties geïntegreerd in de interface van de fabrikant

Voordeel
Het is gemakkelijk  voor thuisgebruik: selecteer de app op uw tv door op de knop “Netflix” op de afstandsbediening te drukken. Log vervolgens in door uw persoonlijke account in te voeren.

Nadeel
In het hotelgebeuren is dit veel ingewikkelder. Deze smart tv’s zijn uitsluitend ontworpen voor huishoudelijk gebruik. Deze oplossing is daarom niet geschikt voor hotels, waar de gebruikers van de Tv’s dagelijks wisselen. Als een gast vergeet uit te loggen van zijn account, wordt zijn geschiedenis niet gewist. De volgende gast zou dan toegang kunnen krijgen tot zijn account en zijn hele geschiedenis. Dit kan problemen opleveren met de gegevensbeveiliging en naleving van de GDPR.

Bovendien zouden klanten hier thuis last van kunnen ondervinden, omdat platforms zoals Netflix het aantal gebruikers dat tegelijkertijd is ingelogd beperkt.

Dit zou leiden tot grote ontevredenheid bij klanten. Bovendien kan het voor klanten moeilijk zijn om zich hun accountgegevens te herinneren, die vaak op hun thuisapparaten automatisch zijn opgeslagen. Bovendien houdt deze oplossing geen rekening met andere streamingapps die niet geïntegreerd zijn in de televisie (vb. apps voor kinderen, sportfans…). Kortom, smart tv’s zijn geen haalbare optie om aan de behoeften van hoteliers te voldoen.

2. Een tv-scherm met geïntegreerde Chromecast

In 2013 introduceerde Google de Chromecast-technologie, waarmee apps van een telefoon naar een tv kunnen worden gestreamd (YouTube, Netflix, Disney+…). De Chromecast kan worden aangesloten op elk model tv met een USB-poort. Sommige fabrikanten bieden echter de nieuwste generatie tv’s aan met ingebouwde Chromecast, waardoor het apparaat fysiek onzichtbaar wordt.

Voordeel
Er is geen extra hardware nodig in de kamer.

Nadeel
Deze innovatie is meer ontworpen voor de consumentenmarkt. In een hotelomgeving heeft deze technologie zijn beperkingen wat betreft het gebruik. Wanneer de Chromecast rechtstreeks in tv-toestellen wordt geïntegreerd, krijgen fabrikanten rechten op bepaalde toepassingen. Voor internationale gebruikers uit landen buiten Europa is de toegang tot hun favoriete applicaties echter beperkt. Zelfs de populairste applicaties zijn soms niet meer toegankelijk. Dit omdat de overeenkomsten tussen fabrikanten van applicaties en tv-fabrikanten op elk moment kunnen worden beëindigd. Dit leidt tot een onderbreking van de service.

Een ander groot nadeel is de noodzaak om alle televisietoestellen te vervangen, wat hoge financiële kosten met zich meebrengt.

Ten slotte moet het hotel extra kosten maken om een PMS-koppeling op te zetten om de veiligheid van de gebruikers te garanderen. Dit zorgt ervoor dat accounts die worden gebruikt voor tv op de kamer automatisch worden losgekoppeld bij het uitchecken. Zonder deze maatregel zouden de accounts verbonden blijven. Hierdoor komen de vertrouwelijkheid en veiligheid van de gegevens van de gast die net is vertrokken in gevaar.

3. De Chromecast achter de televisie

Voordelen De Chromecast-dongle kan achter elk model tv, Smart of niet, worden aangesloten en is verbonden met het WiFi-netwerk van het hotel. Voor gasten is het eenvoudig te gebruiken: maak gewoon verbinding met het WiFi-netwerk van het hotel. De oplossing is daarom compatibel met alle bestaande tv-modellen. Is het hotel van plan om zijn tv’s te vervangen? Dan is het goedkoper om een Hotel TV met dongle te kopen, dan om tv’s te kopen met Chromecast in verwerkt.

Bang voor diefstal? De dongle is beveiligd met een antidiefstalbeveiliging.

Nadelen
Momenteel zijn er geen nadelen ondervonden.

Voor gasten is deze oplossing gebruiksvriendelijk. Zodra ze verbonden zijn met de WiFi van het hotel, scannen ze de QR-code die wordt weergegeven op het tv-scherm. Ze kunnen dan de app kiezen die ze willen gebruiken vanaf hun eigen apparaat en er in alle veiligheid van genieten. Als hun verblijf voorbij is, wordt al hun geschiedenis automatisch gewist, zodat de GDPR normen volledig worden nageleefd.

Onze R&D-teams hebben de Chromecast speciaal ontwikkeld voor hotels, om ervoor te zorgen dat de apparaten in alle veiligheid worden gebruikt. Elke Chromecast is vooraf geconfigureerd op een server die de veiligheid en bewaking op afstand garandeert. Deze server genereert automatisch de QR-codes voor de verbinding op de televisies, die essentieel zijn voor het koppelen van elke Chromecast. Dankzij deze oplossing is er geen risico dat er verbinding wordt gemaakt met een naburig tv-toestel. Zodra de inhoud naar het tv-toestel is gestreamd, kan de gebruiker zijn apparaat weer normaal gebruiken (bellen, e-mailen, enz.). En dit terwijl hij verbonden blijft met de WiFi van het hotel.

De Chromecast-dongle achter de tv is daarom de beste oplossing voor alle soorten hotelkamers. Hij is eenvoudig te installeren, veilig en compatibel met alle tv-modellen. Dankzij deze oplossing kunnen hoteliers hun bestaande tv-toestellen behouden. Bovendien is er geen verbinding met het PMS systeem nodig. Tot slot heeft de Chromecast het voordeel dat hij compatibel is met alle streamingtoepassingen die op de markt verkrijgbaar zijn. Met de Chromecast profiteert u van een gegarandeerd schaalbaar aanbod dat in realtime voldoet aan de veranderende behoeften van uw klanten.

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om Netflix in hotelkamers aan te bieden?

Een belangrijk criterium om ervoor te zorgen dat Chromecasts comfortabel te gebruiken zijn, is de kwaliteit van de WiFi. Aangezien zowel de Chromecast als de gebruiker verbinding maakt met het WiFi-netwerk van het hotel, is een stabiele en snelle verbinding essentieel. Het is daarom belangrijk om goed presterende WiFi aan te bieden, zelfs tijdens piekperiodes.

Wist u dat? De Passman Group lanceerde de hotel Chromecast in Frankrijk en België in 2018. Er zijn al 28.000 Chromecasts geïnstalleerd.

EEN VRAAG? EEN PROJECT? ONZE EXPERTS KUNNEN HELPEN

CONTACT ONS

info@screenservices.be – 02 247 93 50 – www.screenservices.be

Author avatar
Hasku Loteda
Contact